روزنامه کاوه ارگان رسمی کمیته ملیون ایرانی برلین در جنگ جهانی اول -
کد مقاله : 1202-HPICONF
نویسندگان
محمدباقر نوذری گرمه خانی *
معاون پژوهشی/ انتشارات مرکز بررسی اسناد تاریخی، تهران، ایران
چکیده مقاله
چکیده
تشکیل کمیته‌ ملیون ایرانی برلین در 1915م/1333ق را باید در راستای سیاست‌های شرقی دولت آلمان در جنگ جهانی اول مورد بررسی قرار داد. عطف توجه به ایران و تلاش یرای یافتن جایی در زیر آفتاب سوزان آن، در پی قرار گرفتن هندوستان و افغانستان در سیاست‌های خارجی این کشور بود. به این ترتیب بسیاری از ایرانیان که در جست و جوی نیروی سوم برای مقابله با روس و انگلیس بودند، با رهبری سیدحسن تقی‌زاده، کمیته ملیون ایرانی برلین را با حمایت دولت آلمان تشکیل دادند.
کمیته ملیون به خوبی از قدرت رسانه آگاه بود، و به موازات فعالیت سیاسی – نظامی، کوشید با انتشار روزنامه به تنویر افکار عمومی به سود متحدین بپردازد. روزنامه کاوه، ارگان رسمی کمیته و معرف مواضع و دیدگاه‌های سیاسی آن بود. کاوه در دوره اول(۱۹۱۶ تا ۱۹۱۹): مشی سیاسی و در دوره دوم (۱۹۲۰ تا ۱۹۲۲): مشی فرهنگی–اجتماعی داشت. در دوره اول کاوه مجموعا 35 شماره در طول 4 سال به چاپ رسید، که اولین شماره آن 18 ربیع‌الاول 1334و آخرین شماره آن 28 جمادی‌الاولی 1338بود.
تاسیس کاوه اگرچه در آغاز، برای پوشش اخبار جنگ در حمایت از متحدین بود، اما کادر آن، پس از پایان جنگ با وجود شدائد و کمبودهای زندگی در آلمان شکست خورده، با تغییر رویکرد نشر آن را ادامه داده و به یکی از تاثیرگذارترین روزنامه‌های تاریخ مطبوعات کشور تبدیل کردند. مقاله حاضر، دوره قدیم روزنامه کاوه را از منظر پوشش اخبار جنگ جهانی اول و نوع نگاه آن به ایران و جهان مورد بررسی قرار داده است.
کلیدواژه ها
کلیدواژه:ایران، آلمان، کمیته‌ ملیون ایرانی برلین، جنگ جهانی اول، کاوه
وضعیت: پذیرفته شده
login