روزنامه قانون و تحول سیاسی-اجتماعی ایران در قرن نوزدهم: تحلیلی گفتمانی- زبانشناختی
کد مقاله : 1163-HPICONF
نویسندگان
حسن بشیر *
گروه ارتباطات و رسانه، دانشکده معارف اسلامی و فرهنگ و ارتباطات، دانشگاه امام صادق (ع)
چکیده مقاله
دوران قاجاریه، آغاز روزنامه نگاری ایران بود. در این دوران، ارتباط ایران با غرب از راه های مختلف گسترده تر گردید و تاثیرات تحولات آن بر ایران نیز مشخص تر گردید. یکی از مهمترین عوامل مؤثر در فرایند تحولات سیاسی و اجتماعی ایران در آن دوره، انتشار مطبوعات در داخل و خارج کشور به زبان فارسی بود.
اگر چه "کاغذ اخبار" اولین مطبوعه به شمار می آید، اما "قانون" میرزا ملکم خان را می توان به دلیل اهمیت مطالب متنوع اجتماعی-سیاسی و تلاش برای انتقال پیام ها و اخبار گوناگون یکی از مهمترین پیشگامان روزنامه نگاری در ایران دانست. این روزنامه توانست میان مهمترین مسائل سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و دینی روابط عمیقی برای ایجاد تحول در ساختارهای مختلف جامعه ایران ایجاد کند.
در این تحقیق تلاش شده است با توجه به نظریه لرنر و روش تحلیل محتوای کمی و گفتمانی - زبان شناختی این نشریه مورد مطالعه قرار گیرد و مهمترین شیوه های بیانی این روزنامه در حوزه اجتماعی-سیاسی نشان داده شوند.
نتایج تحلیل گفتمانی از منظر زبانشناختی این روزنامه چهار مفهوم کلان: زبان جدید، زبان انتقادی، زبان آگاهی دهنده و زبان سازنده با زیرمجموعه های از مفاهیم وابسته را نشان می دهد که در هر زمینه نمونه هایی از متن این روزنامه نیز درج شده اند.
کلیدواژه ها
روزنامه قانون، میرزا ملکم خان، روش تحلیل گفتمانی-زبانشناختی، تحولات سیاسی-اجتماعی، ایران
وضعیت: پذیرفته شده
login