انگاره های ملی در مطبوعات عصر ناصری
کد مقاله : 1009-HPICONF-FULL
نویسندگان
عبدالمجید ایدی *
گروه تاریخ دانشگاه پیام نور اصفهان - مدرس مدعو گروه
چکیده مقاله
روند کند پیشرفت و تحول روزنامه نگاری در ایران عصر ناصری که در وهله اول ناشی از استبداد حاکم بر جامعه و اعمال سانسور بر مطبوعات بود و در وهله دوم ناشی از عدم آموزش و تعلیمات خاص حرفه روزنامه نگاری می‌شد به تدریج سبب گردید عده‌ای از روشنفکران و آزادیخواهان ایران به سرزمین‌های دیگری چون هندوستان، مصر ، عثمانی و اروپا مهاجرت نمایند و هسته اولیه روزنامه نگاری در تبعید را به وجود آورند. استقبال جامعه ایران عصر ناصری از این روزنامه‌ها به دلیل مطالب منتشر شده در آنها در باب نفی استبداد و عقب ماندگی کشور و دلایل پیشرفت اروپاییان و لزوم برقراری آزادی و عدالت و قانون در جامعه به مراتب بیشتر از روزنامه های داخل کشور بود. از این رو، ورود مخفیانه این نشریات به ایران علیرغم موانع بسیار، تاثیر زیادی بر بیداری افکار ایرانیان و شکل گیری نهضت سیاسی و فکری در ایران گذاشت. علاوه بر آن با ورود این نشریات به کشور تعدادی از آن‌ها تجدید چاپ می‌شد و سپس توزیع می‌گردید.
یکی از وجوهی که این روزنامه‌ها بر آن تاکید داشتند مقوله ی وطن دوستی ، ملیت و ملی گرایی بود که در قالب مقالات، یادداشت ها و مطالب در این جراید به بحث گذاشته می شد.
این پژوهش بر آن است که با بررسی انگاره های ملی طرح شده در دو عنوان از جراید چاپ خارج از کشور یعنی اختر و حبل المتین به تاثیر گذاری این مطبوعات در فکر و نگرش ایرانیان در آستانه نهضت مشروطیت بپردازد.
کلیدواژه ها
واژگان کلیدی : ملیت ، وطن، عصر ناصری ، اختر ، استانبول ، حبل المتین ، کلکته.
وضعیت: پذیرفته شده
login